IMBOLC

Imbolc je svátek kola roku, který se každoročně slaví 1. nebo 2. února. Je také známý jako Hromnice, Candlemas, den bohyně Brigit, Oimelc, Lupercalia, Ambiuol Caia atd. V kole roku se nachází mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností. Je jedním ze čtyř keltských svátků ohně a oslavuje návrat světla, nové začátky a naději v pokračující život.

Imbolc je předzvěstí blížícího se konce zimy a příchodu jara, které přináší nové, čerstvé a vyživující energie. Vztahuje se ke keltské bohyni Brigit - bohyni poezie, léčitelství, kovářství a porodních asistentek. Brigit je tzv. trojjediná bohyně a ctíme ji ve všech jejích aspektech (Panna - jaro, Matka - léto, Stařena/Čarodějnice - zima), které se odrážejí v přírodě, v podobách ročních období. Imbolc je spojován s čistou panenskou energií. Bůh (Slunce) je mladý muž, ve kterém se probouzí touha. Slunce (Bůh) oplodňuje Zemi (Bohyni) a v zemi se tak začínají probouzet první semínka a rašit pupeny. Je to také období, kdy se v přírodě začínají rodit mláďata.  

Oslava Imbolcu se kdysi v Evropě vyznačovala pochodněmi a ohněm ve všech jeho podobách. Oheň zde představoval osvícení a inspiraci.

 

JEDNODUCHÉ TIPY, JAK OSLAVIT IMBOLC

✔️ Po západu slunce se tradičně rozsvěcují všechny lampy v domácnosti – byť jen na pár okamžiků. 

✔️ Můžeš zapálit svíčku v každé místnosti na počest sílícího Slunce. 

✔️ Je vhodné vyčistit prostor, ve kterém žiješ, od nepotřebných věcí a energií. Úklid je dobré zakončit např. vykuřováním všech místností, bubnováním a důkladným vyvětráním. Staré energie tak odejdou a uvolní se prostor pro ty nové a čerstvé

✔️ Očistná koupel, kdy ze sebe smíváme vše staré a nefunkční. Koupel můžeš obohatit např. solí, aromaterapií nebo bylinkami.

✔️ Výroba svíčky hromničky. Buď si můžeš vyrobit vlastní hromničku nebo použít svíčku, kterou máš doma. Vyšli prosbu, aby byla svíčka požehnána energií Imbolcu a používej ji např. při bouřce, aby chránila obydlí před úderem blesku. Použít ji můžeš také ve chvíli, kdy si nebudeš připadat bezpečně. 

✔️ Pokud venku leží sníh, můžeš do něj dominantní rukou nakreslit symbol slunce a procítit sílu slunečních paprsků.

✔️ Můžeš zapálit bílou svíčku pro Brigit, pro boha zase žlutou nebo červenou, jako symboly ustupující zimy a přechodu do jara, času Slunce.

✔️ Mezi potraviny, které můžeš v tento den zařadit, patří zejména mléčné výrobky, protože Imbolc je také svátkem laktace. Vhodná jsou i ostrá, pikantní jídla a kořeněné víno na počest Slunce.

 

Krásný čas všem!