Éterické oleje a bezpečnost

Pokud se zajímáte o aromaterapii, není problém si dohledat opravdu velké množství informací. Najdete příspěvky z kategorie „aromaterapie přírodní a zcela bezpečná“ až po  příspěvky typu "pozor, éterické oleje jsou nebezpečí". Pokud jste v aromaterapii začátečník, mohou být tyto různorodé informace matoucí. Pojďme se tedy podívat trochu blíže, jak to s tou bezpečností je a lépe se tak zorientovat. 

 

Co jsou éterické oleje?

Začněme tím, že si odpovíme na otázku, co jsou to vlastně éterické oleje. Éterické oleje jsou aromatické, vysoce koncentrované rostlinné extrakty. Jsou mnohonásobně silnější, než kdybychom rostlinu použili v jakékoliv jiné podobě (výluh, macerát, prášek, odvar,...). Jedná se o vícesložkové přírodní chemické směsi. Získávají se parovodní destilací, lisováním za studena, pomocí organických rozpouštědel nebo CO2, extrakcí silic z květů do tuku (enfleurage). Při kontaktu s pokožkou rychle přecházejí do krevního oběhu a tělesných tkání. Při inhalaci působí přes náš čichový systém v limbické části mozku. Molekuly éterických olejů zůstávají v našem těle i několik hodin, než jsou metabolizovány a proto je důležité hledět na jejich kvalitu! Éterické oleje dokážou, díky svým vlastnostem a širokospektrálním účinkům, velmi účinně a pozitivně ovlivňovat naše tělesné systémy a psychiku.  

 

Jak je používat?

Existuje několik možností, jak lze éterické oleje bezpečně použít. Než ale zmíním jednotlivé možnosti, ráda bych vám zde nabídla, alespoň krátce, svůj pohled na to, jak aromaterapii vnímám. Často se setkávám s tím, že se éterické oleje používají jen tak, bez záměru podpořit své zdraví. Stejný postoj mám i k jejich nadužívání. Stává se totiž, že člověk při pronikání do aromaterapie, objeví úžasné účinky a vlastnosti éterických olejů a nadchne se natolik, že získá pocit, že potřebuje používat éterické oleje všude a ve všem, např. i při úklidu domácnosti. Nedivím se, aromaterapie je opravdu úžasný obor a její benefity jsou značné. Musíme si ale uvědomit, s jak silnými látkami pracujeme a že potenciál éterických olejů je tak velký, že je škoda s nimi plýtvat např. na vytírání podlahy. A když, tak opravdu jen výjimečně. Éterické oleje a rostlinná říše, ze které pocházejí, jsou tady zejména proto, aby pomáhaly podporovat naše zdraví. Další záležitostí, kterou vnímám velmi zásadně, je ekologie. V jedné kapce éterického oleje se ukrývá cca 0,5 kg rostlinného materiálu. Měli bychom si tedy uvědomit, co vše předchází a je potřeba k tomu, abychom si mohli zakoupit lahvičku éterického oleje. Prosím, zamysleme se nad tím. Chci tím říci, že bychom měli éterické oleje používat uváženě a zejména ve chvíli, kdy je opravdu potřebujeme.

A teď už tedy k možnostem použití. Éterické oleje se buď inhalují nebo se aplikují ředěné na pokožku. Ve frankofonních zemích existuje tzv. Francouzská cesta v aromaterapii, kde se mohou, ve výjimečných případech, některé éterické oleje užívat i vnitřně a to pod přísným dohledem lékaře, který spolupracuje s aromaterapeutem. Ale i v těchto zemích se začíná pohled na vnitřní úžívání měnit, protože si uvědomují, že rizika, která jsou s tím spojená, převažují přínos. V České republice ale není vnitřní užívání éterických olejů dovoleno a proto je zbytečné se o něm více zmiňovat. Přejděme tedy k inhalaci. Zde můžeme použít aromalampu (doporučuji co nejvyšší, aby se olej nepřipaloval), ultrazvukový difuzér, nebulizér nebo např. pokojový sprej. Tímto způsobem můžeme ihnalovat a zároveň očistit i prostor, protože některé éterické oleje mají i dezinfekční, antivirové, antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Existují také krásné aromaterapeutické šperky. Můžete tak mít svou podporující vůni při sobě všude tam, kde ji potřebujete. Další možností je aplikovat zředěný éterický olej na pokožku a to buď samotný nebo ve směsi. Abychom mohli éterický olej aplikovat na pokožku, musí být zředěný např. v rostlinném oleji nebo jiném tuku, nejlépe v bio kvalitě. Ale i poměr ředění a výběr vhodného éterického oleje pro vás a vaši situaci, má samozřejmě svá bezpečnostní pravidla a zásady. Pokud tedy řešíte nějaký problém, obraťte se na zkušeného aromaterapeuta, který na základě konzultace a diagnostiky, doporučí terapii na míru přímo vám, s ohledem na váš celkový zdravotní stav, případnou medikaci a kontraindikace éterických olejů. Některé éterické oleje mají kontraindikace např. v těhotenství, u malých dětí, při různých onemocněních atd. Proto je potřeba k aromaterapii přistupovat s opatrností.

 

Vůně a čichový systém

V aromaterapii platí pravidlo - co mi voní, to mi pomáhá. Čich je velmi zajímavým smyslem a také dobrým vodítkem při výběru vhodného éterického oleje. Jen pro zajímavost - čich je nejrozvinutějším smyslem hned po našem narození. Během kojeneckého věku slábne a postupem času se znovu zesiluje. Čich dosahuje vrcholu kolem 35. roku života a ve stáří opět slábne. Když vdechujeme vůni, jsou její molekuly absorbovány čichovou sliznicí, předány čichovým buňkám, kde jsou přeměněny na chemický impuls a prostřednictvím čichového nervu jsou vyslány do mozku. Tento proces přenosu molekul, kdy je posílána informace do limbické části našeho mozku, může podpořit zdraví našich tělesných funkcí a psychiky. Je prokázáno, že při inhalaci se éterické oleje dostávají ve velmi krátké době do tělesných orgánů. V krevním řečišti se vyskytují už během několika málo sekund po jejich aplikaci.  

 

Co můžeme podpořit?

 ✔️ dýchací systém

 ✔️ močopohlavní systém

✔️ pohybový aparát

✔️ endokrinní systém

✔️ imunitní systém

✔️ trávicí systém

✔️ kožní systém

✔️ oběhovou soustavu

✔️ nervový systém 

✔️ mozkovou aktivitu atd.

 

Bezpečnost na prvním místě

 ❗️ Éterické oleje skladujeme na tmavém a chladném místě, aby neoxidovaly a nebyly závadné

❗️ Používáme jen kvalitní 100% přírodní éterické oleje, pozor na syntetiku 

 ❗️ Éterické oleje používáme vždy ředěné 

 ❗️ Pozor na kontraindikace u éterických olejů (těhotenství, malé děti, vysoký nebo nízký TK, různá onemocnění atd.), doporučuji radit se s odborníkem

❗️ Pozor na fototoxicitu éterických olejů (bergamot, citron, mandarinka, pomeranč sladký/hořký, limetka, grapefruit, andělika (kořen), sporýš, fík (list), routa, aksamitník, litsea, pastiňák (semena i kořen), kmín ). Při použití nevystavujte pokožku slunci po dobu min.12 hodin, hrozí silné podráždění

❗️ Éterické oleje nepatří na sliznice, hrozí popálení, poleptání

❗️ Neměli bychom používat éterické oleje v přítomnosti domácích mazlíčků, zejména koček a psů, pro které mohou být v některých případěch i toxické

 

Výjimka potvrzující pravidlo!

I když jsem výše uvedla, že éterické oleje by se neměly na pokožku nanášet neředěné, existují výjimky. Mezi ně patří levandule lékařská (Lavandula angustifolia) a tea tree (Malaleuca alternifolia). Někteří aromaterapeuté však nedoporučují ani tyto. Pokud se ale rozhodnete některý z nich použít neředěný, pak pouze lokálně (např. na odřeninu, malou ránu, bodnutí od hmyzu, opar, pupínek), ne na velké kožní plochy. A pamatujte, že ani tyto dvě výjimky nejsou určeny pro každodenní použití

 

Krátké shrnutí

  Působení a použití aromaterapie by mělo být cílené a nastavené na míru přímo vám a vašim potížím. Pokud je terapie pod dohledem aromaterapeuta nebo se vyznáte v chemických látkách a jejich účincích na lidský organismus, kontraindikacích a ředění, pak je opravdu zcela bezpečná. V opačném případě nedoporučuji experimentovat. Samozřejmě existují i éterické oleje, které jsou bezpečné, ale i zde bychom měli mít alespoň základní znalosti a vědět, jak s nimi zacházet.