Bylinná koupel bez nepořádku

Dopřát si sem tam bylinnou koupel má být luxusním, relaxačním, ale také ozdravným zážitkem. Pokud to ale nejsi ty, kdo potom musí uklízet vanu... Kdo to zná, ví dobře, co čem mluvím. Myšlenky typu - vyberu bylinky z vody sítkem nebo mám vanu uklidit, až voda vyteče? A co když se ucpe odtok? A vůbec - kdo by chtěl po příjemné koupeli uklízet?! Myslím, že se potom taková koupel stává více stresujícím, nežli relaxačním zážitkem. Určitě je to také důvod, který nás odrazuje od toho, abychom si bylinnou koupel dopřávali častěji (pokud vůbec). 

Řešení existuje

Jednoduchým a účinným řešením bez nepořádku, jsou koupelové bylinné sáčky. Navíc je zvládne vyrobit opravdu každý, kdo rád tvoří. Tyto sáčky mohou obsahovat různé druhy přísad. Níže uvádím některé z nich. Můžete jich mezi sebou kombinovat kolik chcete, fantazii se meze nekladou. Navíc máte přehled o složení a spoustu ingrediencí najdete v domácnosti a ve své zahradě.

Seznam některých ingrediencí:

  • Sušené květy: růže, měsíček, monarda, levandule, lípa atd. 
  • Bentonitový jíl: odvádí toxiny z pokožky
  • Sušené plnotučné mléko: hydratuje pokožku
  • Ovesné vločky: zklidňují zanícenou pokožku
  • Sušené bylinky: máta (pro osvěžující koupel), heřmánek (pro regenerační koupel), meduňka (pro zklidňující koupel), kopřiva (pro koupel při revmatismu), kostival list, prášek z kořene (pro koupel na bolavé svaly a klouby), citronová tráva (pro osvěžující koupel a dobrou náladu)
  • Epsomská sůl: odvádí toxiny z pokožky a uvolňuje svaly
  • Himálajská sůl: obsahuje potřebné minerály, které se vstřebávají do těla skrze pokožku

A co dál?

V nádobě smíchejte všechny vybrané ingredience. Větší kusy můžete podrtit v hmoždíři. Poté směs rozdělte do papírových čajových sáčků nebo do uzavíratelných sáčků z organzy. Obykle stačí 1-3 polévkové lžíce na 1 sáček. Pokud doma nemáte ani jedno, můžete použít i kousek staré jemné záclony, plenu (látku) a svázat do uzlíčku.

Do koupele pak přidáváme po jednom sáčku. Je také možné sáček umístit pod tekoucí vodu při napouštění vany. Soli (prášky) se tak rychleji rozpustí. Koupel by měla trvat minimálně 20 minut, aby měla pokožka šanci vstřebat všechny účinné látky. Po příjemné koupeli sáček jednoduše vyhodíte a můžete nerušeně pokračovat v relaxaci. 

Tip: Koupel můžete také pojmout jako rituální očistu. Stačí si dát takový záměr, poprosit vodní živel o pomoc s vaším záměrem a poděkovat. Pak si vizualizujte, jak se z vašeho těla a mysli smývá a očišťuje vše, co vás zatěžuje. S odtokem vody si zase vizualizujte, jak vše staré a zatěžující z vašeho života odchází a transformuje se. 

Příjemnou relaxaci!