Aromaterapie a syndrom vyhoření

Žijeme v době všestranného tlaku a stresu a ať chceme nebo ne, tato skutečnost se týká každého z nás.  Dlouhodobý stres se stává chronickým a má negativní vliv jak na fyzickou, tak i na psychickou úroveň člověka. Zastávám názor, že nemoci mají svůj původ v psychice. Proto se zde budu věnovat úrovni psychické, konkrétně syndromu vyhoření, jako následku chronického stresu. 

Syndrom vyhoření je soubor příznaků, kdy dochází mimo jiné k extrémnímu vyčerpání, ztrátě chuti do života, poklesu výkonu, depersonalizaci, popudlivosti, sklíčenosti a psychosomatickým potížím. Mohlo by se zdát, že příčinou je samotný stres. Pokud se ale podíváme na stres jako na důsledek něčeho, pak má také stres svou příčinu. Musíme tedy hledat hlouběji a to ve způsobu, jak žijeme a jak dokážeme čelit každodenním výzvám. Syndromem vyhoření jsou nejvíce ohroženi například ti, kdo mají sklony k workoholismu, nereálná očekávání a velkou odpovědnost (v pracovním nebo v rodinném životě). Ale také ti, kdo upřednostňují potřeby a zájmy ostatních a upozaďují své vlastní. V neposlední řadě jsou to lidé, kteří trpí neustálými strachy a starostmi, a také ti, kteří chtějí mít věci pod kontrolou. Všechny tyto situace jsou řízeny emocemi, které vytváří v našem organismu přemíru stresu. Dle Tradiční čínské medicíny se každá dominantní nebo potlačená emoce dříve či později projeví jako disharmonie orgánu, ke kterému přísluší (strach – ledviny, vztek – játra, smutek – plíce, starosti – slezina,…). Stres znemožní životadárné energii harmonicky proudit naším tělem a dochází tak ke stagnaci, kterou pociťujeme např. jako bolest. To platí i pro syndrom vyhoření, který často doprovází zažívací problémy, bolesti hlavy, srdeční potíže, vysoký krevní tlak, potíže s dýcháním a další.

Během mé práce s lidmi se jako velmi účinná pomoc při eliminaci stresu, jeho dopadů a projevů počátečních fází syndromu vyhoření, osvědčily éterické oleje, které uvádím níže. Každý člověk je ale jiný a různit se budou i příznaky vyhoření. Proto uvádím jen ty, které jsou nejčastější.

Pro zklidnění CNS (centrální nervový systém):

  • Bergamot (Citrus bergamia)
  • Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)
  • Citron (Citrus limon) 
  • Mandarinka (Citrus reticulata)
  • Pomeranč sladký (Ocimum aurantium var. dulcis)

 

Při zažívacích problémech, které souvisejí s emočními problémy: 

  • Heřmánek modrý (Matricaria chamomilla)

 

Při vyčerpání:

  • Bazalka (Ocimum basilicum)
  • Jalovec (Juniperus communis) 

 

Každý z uvedených éterických olejů má široké spektrum účinků. Díky tomu dokáže řešit více problémů najednou. Jako příklad uvedu éterický olej Bergamot (Citrus bergamia). Ten je vhodný na zklidnění a harmonizaci CNS, ale uplatní se i v případě, kdy potlačujeme své emoce a neumíme je zpracovávat. 

Ve chvíli, kdy se u lidí, se kterými jsem pracovala, začaly objevovat první známky vyhoření, dokázaly éterické oleje účinně zabránit jeho dalšímu rozvoji. Aromaterapie ve velmi krátké době, téměř okamžitě, pozitivně ovlivňuje nervový systém a psychický stav. Tím pomáhá navrátit kvalitu života a rovnováhu tam, kde jsme je ztratili.