5+1 tip jak oslavit zimní slunovrat

Zimní slunovrat (Vánoce, Yule, Kračun, Alban Arthan, Midwinter...) je oslavován po tisíce let různými kulturami, se širokou škálou rituálů a tradic. Připadá na 21. prosince a je vrcholem temné poloviny kola roku, protože se jedná o nejdelší noc v roce. Je oslavou smrti a znovuzrození boha Slunce. Od tohoto dne se začíná do našich životů pomalu navracet světlo a naděje. Zimní slunovrat představuje poslední a zároveň první fázi života, tedy dobu mezi smrtí a zrozením. Vede nás k vnitřnímu míru, klidu a tichu, k odpočinku, k introspekci a rozjímání nad smyslem našeho života. Je to čas vhodný na úklid a očistu našich domovů, ale i životů od všeho, co nám již neslouží. Pokud tak vědomě učiníme, připravíme se na další období tím, že vytvoříme kolem sebe i v sobě prostor bez jakékoliv negativní energie, která se mohla nashromáždit během uplynulého roku. 

A proč vlastně slavit zimní slunovrat a svátky kola roku? Jednoduše proto, abychom se naladili na cykly přírody, které se odráží i v našich životech a v nás samotných. A také proto, abychom alespoň na chvíli opustili každodenní stres a rutinu a spočinuli v klidu přítomného okamžiku, protože pouze v přítomném okamžiku se odehrávají naše životy

 

Jak vědomě oslavit zimní slunovrat?

 

Věštění a meditace

K zimnímu slunovratu odjakživa patří věštění. Aby ne, když se nacházíme v období, které je protchnuté magickou silou a atmosférou. 

K věštění můžeme použít např. tarotové nebo orákulové karty, kyvadlo, kávovou sedlinu, lití vosku, čajové lístky nebo runy a zeptat se, jaké výzvy nás čekají v novém roce. Můžeme také meditovat nad tím, co bysme si přáli v dalším roce vytvořit nebo dosáhnout. 

 

Zapálení ohně

Rituály a oslavy zimního slunovratu se soustředí kolem ohně, abychom tak přivítali a podpořili sílu navracejícího se slunce

Rozdělejte si oheň venku v ohništi, doma v krbu nebo jednoduše zapalte svíčky. Nabídnětě ohni obětinky např. ve formě ořechů, sušených bylin, vykuřovadel nebo vyštete poděkování za světlo, které přináší naději a příslib nového života. 

 

Jmelí  jako ochrana

Dalším symbolem zimního slunovratu je jmelí, které má v tuto dobu zvláštní magickou moc. S červenou stuhou, zavěšené nad vstupními dveřmi přináší do našeho domova ochranu proti negativním vlivům a silám. Jmelí nám připomíná život a znovuzrození během temné, chladné zimy. Polibek pod jmelím zase přináší lásku a plodnost

 

12 kouřových nocí

Počínaje zimním slunovratem a po dvanáct následujících nocí, kdy každá představuje jeden měsíc v roce, můžeme propustit a uzavřít vše, co si nechceme nést s sebou do dalšího roku. Abychom ale mohli situace, témata, lidi atd. ze svého života propustit, je zapotřebí být s tím v souladu a smíření. Během kouřových nocí se kvůli očistě tradičně vykuřovala celá obydlí, včetně chlévů a maštalí. 

 

K propuštění všeho starého a nefunkčního můžete použít jednoduchý rituál:

 Nalaďte se na to, co chcete ze svého života propustit (uzavřít) a prociťte vděčnost za vše, co vás to naučilo, co vám to dalo, kam jste se díky tomu ve svém životě posunuli. 

 Sepiště si na papír vše, co chcete nechat za sebou.

 Zapalte oheň a nabídněte mu obětinku s prosbou o pomoc při propouštění (uzavírání).

Spalte papír v ohni a vizualizujte si, jak se staré zátěže v ohni transformují a odcházejí spolu s kouřem pryč. 

Použijte vykuřovadlo (kadidlo, šalvěj, jalovec, myrha, jehličí nebo pryskyřice jehličnanů), abyste se tak očistili od případných zbytků zátěží a starých energií.

 

Spojení s předky

Zimní slunovrat je také ideální čas na propojejí se s našimi předky, vyhledat a vyzkoušet staré tradiční recepty naší rodové linie nebo kultury. I když jsou tyto recepty velmi staré (někdy i stovky let), stále nesou silný odkaz a někdy i symboliku, kterou v nich můžeme spatřit. 

 

Myslete o Vánocích i na zvířata...

Myslete o Vánocích i na opuštěná zvířata v útulcích a doneste jim nějaké dobroty, hračky atd. Vzpoměňte i na lesní zvěř. V období, kdy jí příroda nenabízí mnoho potravy, vám bude vděčná za něco dobrého na zub. Do lesa můžete přinést třeba jablka, hrušky, seno, mrkev nebo řepu. Navíc můžete zapojit i děti, které to bude určitě moc bavit a zároveň v nich bude přirozeně vzkvétat láska a úcta ke zvířatům a přírodě. 

 

Užijte si tento požehnaný čas v klidu, ve zdraví, v lásce a naději. I když je noc dlouhá, je tu světlo, které nikdy nezhasne.

A nezapomeňte, kde máte své kořeny...

💚